Wat is Reiki?

Reiki is een heelkunst, die gebaseerd is op traditionele handoplegging. Hierbij komt energie vrij, die genezing en welzijn bij de ontvanger bevordert. Reiki betekent universele levensenergie, de bron van al het leven. Deze helende kracht versterkt het lichaam en geest, heft blokkades op, bevordert het zelf genezend vermogen, harmoniseert de chakra’s en herstelt het evenwicht. Wat is de energie die Reiki heet eigenlijk? Iedereen kent de neiging wel dat je aandacht vanzelf naar plaatsen in je lichaam gaat waar je pijn ervaart en je handen vanzelf die plaatsen willen aanraken. Eigenlijk geven we onszelf op die manier al genezende energie. Bij Reiki maken we bewust gebruik van die kracht. Bij een initiatie wordt er als het ware een kanaal geopend naar de bron van deze energie. De behandelaar vertegenwoordigt het kanaal waardoor Reiki stroomt om zijn helende werk te doen bij de ontvanger. Het is niet ons ego, maar het is het Goddelijke Zelf dat de genezing bewerkstelligt. Zowel gever als ontvanger ontvangen daarbij zelf-genezing. Ieder kan alleen zichzelf genezen.

Mikao Usui
         Mikao Usui

Dr. Mikao Usui, ook wel Usui Sensei, zoals hij later door zijn leerlingen werd genoemd, was geboren op 15 Augustus 1865 in een dorpje met de naam Taniai.  In 1922 ondernam hij een spirituele reis naar de berg Kurama, vlak bij Kyoto in Japan. Hij mediteerde en vastte er voor 21 dagen. Gedurende die periode ontving hij een diepgaande ervaring die een grote verandering in hem teweeg zou brengen. Vanaf dat moment kreeg Usui het vermogen om Reiki over te dragen en andere mensen tot een kanaal van deze energie te maken. Usui wordt gezien als de grondlegger van het Reiki systeem zoals wij dat kennen “Usui Shiki Ryoho”. Via zijn opvolgende meesters dr. Chujiro Hayashi, Hawayo Takata en Phyllis Lei Furumoto kwam Reiki tenslotte naar de westerse wereld. Vooral Hayashi en Takata hebben belangrijke veranderingen in het systeem van Usui aangebracht. Het is gebleken dat Reiki geen statisch systeem is, maar steeds verder ontwikkeld is in de jaren daarna. Reiki kent nu vele stromingen en even zovele benamingen. Op deze site vind je twee nieuwe ontwikkelingen vanuit de school van William Lee Rand, Holy Fire® Reiki en Karuna® Reiki. Algemeen werd aangenomen dat de techniek door Usui ontwikkeld werd, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat anderen voor hem ook al Reiki beoefenden.

Rei- Ki
          Rei-Ki

Reiki wordt persoonlijk en via inwijdingen doorgegeven van leraar op leerling. De traditionele Usui-methode kent drie graden. Bij Reiki I leer je de basis en Reiki-energie aan jezelf en aan anderen te geven. Het is prachtig dat je na je eerste inwijding ook energie aan dieren en planten kunt geven. Het is zelfs mogelijk om voedsel en dranken te verrijken met levens-energie. Reiki II is een verdieping. Dit opent je om op een dieper niveau te verbinden met het hogere Zelf, wat het vermogen om te genezen sterk vergroot. Het is aan te raden om ruim de tijd te nemen tussen elke nieuwe inwijding in. Bij Reiki III wordt je zelf leraar en ben je in staat om als master deze leer aan anderen door te geven. Tegenwoordig wordt Reiki III vaak opgedeeld in twee graden Reiki III A en B. Ook wel Advanced en Master graad genoemd. De meeste leraren hanteren nu vier graden in hun Reiki-workshops.

Copyright © The Healing Flame - De Horsten